Mörkret är din vän

Mörkret är din vän

Nu närmar vi oss de mörkare månaderna, och att fota efter att solen går ner kan ha sina utmaningar. Men samtidigt öppnar det också för många intressanta möjligheter. Nedan följer några exempel på situationer där jag tycker mörkret ger ett högt värde i bilden.


Pannlampa

En pannlampa kan ibland räcka för att ljussätta en scen. Ofta ger det ett fint ljusspel om man fotar i motljus med träd och grenar emellan. I det här fallet ser vi Tim Larsson som hoppar med sin cykel bärandes en kraftfull lampa från Moonlight på hjälmen. Vid detta tillfälle sitter även en till lampa på ett träd bakom honom för att lysa upp röken nedanför.


Norrsken

Befinner man sig nära polcirkeln kan det finnas chans att se norrsken. När jag fotar norrsken är det framförallt 3 saker jag tar med mig utöver kameran: stativ, pannlampa och varm jacka.

Att fånga natthimlen på ett bra sätt kräver ofta långa slutartider och ett experimentarande med inställningarna. Jag fotar uteslutande i manuellt läge för den här typen av bild. I det här fallet användes ett vidvinkelobjektiv på 24 mm. F-talet var satt på 2,8 och slutartiden på 6 sekunder, ISO-värdet på 1000. ISO-värdet vill vi alltid hålla så lågt som möjligt eftersom det introducerar mer brus i bilden ju högre värdet är. 

Fånga skymningen

Ett svagt ljus kan räcka bara för att visa form och karaktär på landskapet medan ljus från hus och gatlyktor ger liv i sammanhanget. Även här kan stativ vara till fördel, då längre slutartider krävs för att hålla nere ditt ISO-tal. Tumregeln för icke självstabilserade kameror och objektiv är att dubbla slutartiden i förhållande till brännvidden för att hålla kameran helt stilla. T.ex. fotar du med ett objektiv på 30 mm vill du använda en slutartid på 1/60 sekund för att vara säker på att undvika skakoskärpa. Frågan är bara om 1/60 räcker för att exponera bilden korrekt.


Klassikern

Ett belyst tält är lite av en kliché, men ofta väldigt effektfullt när det omges av en stjärnhimmel. För att ge tältet ett jämnt och fint ljus kan en batteridriven tältlykta vara ett effektivt verktyg. I det här fallet används en Moji Lantern från Black Diamond.