Golden Hour

Golden Hour

Sommaren är snart här och återigen har vi långa ljusa kvällar och tidiga ljusa mornar. Du kanske är bekant med begreppet "golden hour”? Stunden innan solen går ner eller kort efter att solen gått upp. Detta är mycket fina tillfällen för fotografering om himmeln är klar. Såväl om du fotar med systemkamera eller mobilen följer här några enkla tips för att få fina bilder under dessa förhållanden.

1. Fota i motljus och få fina siluetter. I denna bild ser du Timmy Waxhammer cykla på Åreskutan en sen junikväll. Att arbeta med motljus i solnedgång kan skapa vackra siluetter med fantastiska färger i bakgrunden. 

2. Lek med skuggor. Att leka med skuggor skapar mer än bara ett objekt i bilden. Här ser du Frida Strömberg på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Den låga kvällssolen kastar långa skuggor och ger fina skuggspel mot väggar.


3. Var på rätt plats vid rätt tid. Det handlar om att du behöver vara där när solen går upp eller ner, samt mitt på dagen. Det finns appar som visar hur ljus och skuggor ter sig på beroende på tid och plats. Jag tipsar om att kika in The Photographer's Ephemeris 

Här ser du Martin Andersson i Sareks nationalpark. Det disiga kvällsljuset gör att han poppar bättre mot bakgrunden.

4. Fota på - Ljuset ändras hela tiden under solnedgången, kanske är det ännu mer intressanta färger några minuter senare.

I nästa nyhetsbrev kommer jag att ge tips och förklaringar på hur du kan tänka vid fotografering i rörelse och jobba med kamerans olika inställningar.

Slutligen, var närvarande och njut.

Lycka till!