Dimma, moln och rök

Dimma, moln och rök

En bild på ett skogsparti i dagsljus kan i många fall uppfattas rätt ointressant, men ligger det en dimmslöja mellan träden, ger det direkt en känsla av mer djup och mystik. Rök och moln kan också vara något att jobba med för att göra något som är relativt platt och tråkigt, mer intressant. Det händer helt enkelt något extra. Häng med så kikar vi på några exempel.


Hitta dimman

Dimma är vanligast under hösten, förutom längs kusten som har mest dimma under vår och försommar. Det finns många olika typer av dimma och orsaker till varför det uppstår, men när jag oftast påträffat dimma är vid kallare väder i närheten av sjöar eller efter regnfall i skogar. Om du vill grotta ner dig i fysiken kring uppkomsten av dimma för att bli bättre på att pricka in rätt tid och plats rekommenderar jag att kika på SMHI:s hemsida.


Rök

Perfekt för att ge mer djup och känsla. En lägerplats med en go eld med fin rök, kan ge en härlig atmosfär i bilden kontra en tom lägerplats. Fångas bäst i motljus. Experimentera med slutartiden för att få skarp rök eller ha rörelseoskärpa.


Inversion

Befinner du dig i ett kuperat område, exempelvis fjällterräng, är inversion inget ovanligt fenomen. Detta uppstår ofta när det är kallt och vindstilla och den kallare luften som har högre densitet hamnar nere i dalen och den varma med lägre densitet uppe på fjället.